Moć lavande

Ova legendarna biljka pripada porodici nane, ali su njen ukus i aroma apsolutno jedinstveni. Snažan miris lavande, opisan je kao mešavina nane i ruzmarina sa bogatim cvetnim notama. Duga istorija lavande kao saveznika lepote i lečenja, sugeriše na to da je ulje lavande mnogo više od esencije lepe biljke.

Lavandula angustifolia dugo se uživa u obliku ulja zbog svog raskošnog mirisa i lekovitih efekata. Kraljica Elizabeta je volela da koristi lavandu kao parfem, a čak je dodavala i u svoj ritual ispijanja čaja. Viktorijanske dame volele su obožavale lavandin parfem, a ulje je čak korišćeno kao antiseptik u Prvom svetskom ratu, te ga se sećamo kao moćnog leka i međunarodnog heroja. Danas slavimo ulje lavande kao sredstvo za borbu protiv stresa, glavobolje, pa čak i za održavanje dobrog raspoloženja! Slavimo blagodeti ulja lavande za kožu i koristimo svaku šansu da ga ubacimo u naše iskustvo negovanja lepote.

Kako se pravi eterično ulje lavande?

Kada kažemo da je ulje lavande oduvek bilo omiljeno među poznavaocima eteričnih ulja, možemo potvrditi i aksiomatsku istinitost ove sentence. Ali kako se tačno cvet lavande pretvara u svoj čarobni oblik ulja? Lavanda se uzgaja i najčešće ručno bere sa polja. Cveće se vezuje u snopove i postavlja da se suši nekoliko nedelja. Kada se cveće dovoljno osuši, vreme je za destilaciju parom. Destilacija parom obezbeđuje maksimalne benefite od biljke lavande, bez kontaminacije acetonom ili heksanom koji se koriste u drugim metodama ekstrakcije.

Tokom destilacije, pupoljci lavande se postavljaju iznad ključale vode, a kako kipuća voda nežno pari lavandu, visoki pritisak i toplota potiskuju ulje iz cvetova. Para nosi mešavinu pare i ulja u kondenzator – tu se esencija hladi i ponovo pretvara u tečnost. Para postaje hidrosol, a dragocene kapi ulja lavande se prirodno odvajaju.

Koji su benefiti?

S obzirom na to da nega kože predstavlja važnu komponentu samopoštovanja, a svima je u savremenom svetu potrebna zona uživanja i opuštanja od svakodnevnih obaveza, ulje lavande za kožu i um predstavlja element za koji se može reći da je stvoren u Raju. Ulje lavande, ne samo da pojačava moćna antiinflamatorna svojstva, već je i omnipotentno, umirujuće sredstvo za bilo koji tip kože.

Ulje lavande nežno hidrira kožu i nije komedogeno za pore. Ulje lavande je prirodno antibakterijsko.

Sve ovo govori u korist činjenice da je naš ljubičasti cvet idealan za kožu i sa svojim terapeutskim mirisom miluje i daje mentalnu snagu.